- 500 g. mel
- 100 g. margarine/smør
- 2½ dl mælk
- 50 g. gær
- 1 æg
- 1 spsk. sukker
- ½ tsk salt
- 1/4 tsk bagepulver
Som i kan se, er det en gærdej, som gør, at klejnerne bliver noget luftigere og lækkere ;)
Dejen laves som en almindelig gærdej. Det vil sige, at margarine/smør smeltes og blandes med mælken, og når blandingen er lunken røres gæren ud i. Slå ægget ud og rør i gærblandingen, hvorefter de tørre ingredienser blandes i. Dejen æltes og stilles til hævning et lunt sted, til dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse (30-45 min).
Dejen slås ned og rulles ud til en tynd plade. Med en klejnespore (hvis du ikke har dette, kan en almindelig kniv sagtens bruges) skæres dejen først på langs med ca. 2,5-3 cm. mellemrum, og derefter på skrå med ca. 8-9 cm. mellemrum. Derefter skæres et lille hul i midten af hvert stykke.
Når alle stykkerne er skåret ud, skal de vrides. Dette gøres ved at vende den ene ende igennem hullet i midten og strækkes ud.
Lad klejnerne efterhæve i 10-20 min., hvorefter de skal steges i palmin. Dette er nemmest at gøre i en pande, hvor der er 1-2 cm smeltet palmin i højden. Klejnerne steges på begge sider til de er let gyldne.
Klejnerne skal nydes nybagte og varme med flormelis og meget gerne hjemmesyltede jordbær ;)
Så er det jul ;)
Hej Mia.
SvarSletHvor mange klejner får du ud af den mængde dej?
Mvh Nikolaj